Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli, czyli kwiatowy stanowi skarbnicę drogocennych właściwości odżywczych, z tego względu używany jest jako leczniczy suplement diety, jak również staje się doceniany w branży kosmetologicznej. Poniżej kilka słów o korzystnym dla zdrowia wpływie wspomnianego pyłku oraz możliwych formach jego nabycia i wykorzystania.

Czym dokładnie jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to w istocie pyłek kwiatowy, zbierany przez pszczoły i formowany w kulki, nazywane obnóżami – kulki te stanowią mieszankę zebranego z kwiatów pyłku, nektaru, miodu lub pszczelej śliny. Tak uformowany pyłek staje się wygodny dla pszczół do transportowania na tylnych odnóżach.

Skład pyłku pszczelego

Z uwagi na rolę jako pełni pyłek w naturze – a zawiera on męskie rozrodcze komórki kwiatowe, odpowiedzialne za powstawanie nowej rośliny – stanowi bogactwo niezbędnych do funkcjonowania składników mineralnych, witamin oraz białka. Znajdują się w nim także tłuszcze oraz węglowodany. Skład pyłku pszczelego zawiera więc mnóstwo wartości odżywczych, korzystnych nie tylko w odniesieniu do roślin, lecz również do ludzkiego organizmu.

Właściwości pszczelego pyłku

Wykorzystywanie pyłku kwiatowego w szeroko rozumianym lecznictwie stało się oczywiste, z uwagi na jego dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. W oparciu o zawarte w nim składniki może być stosowany w wielu sytuacjach, podnosząc jakość ludzkiego życia oraz wpływając na wiele dziedzin jego codziennego funkcjonowania.

Poniżej kilka najważniejszych zastosowań pyłku kwiatowego:

  • oddziałuje antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo na ludzki organizm
  • poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, reguluje przemianę materii, może być z powodzeniem wykorzystywany w terapii otyłości
  • wykazuje działanie detoksykacyjne, a więc oczyszcza organizm człowieka ze zbędnych i obciążających zanieczyszczeń w różnej postaci
  • charakteryzuje się dobroczynnym wpływem na wątrobę, dzięki osłaniającemu i regeneracyjnemu oddziaływaniu na jej tkanki
  • w profilaktyce miażdżycowej osiąga spore sukcesy, dzięki obniżaniu poziomu lipidów, zapobiega również zawałom serca i innym schorzeniom układu sercowo-naczyniowego
  • polecany jest również w leczeniu alergii, zwłaszcza o podłożu astmatycznym i w katarze siennym
  • oddziałuje antydepresyjnie i uspokajająco, poprawiając samopoczucie
  • wspomaga terapię cukrzycy, obniżając poziom cukru we krwi

Jak wynika z powyższego zestawienia informacji, pyłek pszczeli posiada szerokie zastosowanie, wykazując realne korzystne działanie na różne sfery ludzkiego organizmu. Można uznać, że warto polecić pyłek kwiatowy osobom w każdym wieku, gdyż jego stosowanie jest całkowicie bezpieczne.

Sposób spożywania pyłku kwiatowego

Jak wspomniano powyżej, pyłek pszczeli występuje w postaci grudek i kulek, uformowanych uprzednio przez pszczoły w celu wygodniejszego transportowania. Kulki te najlepiej jest rozdrabniać, gdyż pyłek staje się wtedy lepiej przyswajalny.

Pyłek najlepiej jest spożywać według informacji zamieszczonych na etykiecie opakowania – może być rozpuszczany w mleku lub wodzie, jak również mieszany z miodem.

Reasumując, można uznać, że pyłek kwiatowy stanowi jedno z dobrodziejstw natury, które wykazuje wyjątkowo korzystne oddziaływanie na ludzki organizm, w wielu jego sferach. Wydaje się więc, że warto uzupełniać codzienną dietę niezbędną dawką witamin, minerałów oraz białka w celu zachowania dobrego zdrowia oraz pozytywnego samopoczucia.